31 Ekim 2014 Cuma

Bana Göre Hayırlı Cuma Sana Göre Happy Halloween ? HAPPY HALLOWEEN NEDİR ?

   Merhabalar Oncelikle Hayırlı Cumalar.

Sonrasinda bizim neden kutladigimizi anliyamadigimHappy Halloween.Cocuklar ve hatta biz buyuklerin bile bir sekilde rüzgarina kapilip gittigimiz Happy Halloween bizim kulturumuze ittir kaktir yerlestirmeye calistigimiz bir bayram.Daha 2 gün önce bayramların en güzelini Cumhuiryet Bayramini yasadik.Ama 2 gun bayramsiz kalamiyouz kasinti basiyor.Hadi buyrun Cadılar Bayramına.

      Ülkemizde yasayan yabancı kökenli ailelerin pek tabiki kutlamasi kendi geleneklerini hangi ulkede olursa olsun devam ettirmesi harika birsey.Ama bize ne oluyor acaba.Cok yakında sükran günü  falanda kutlarız.

     Her parti evinde veya evlerde yapilan Happy Halloween Partileri cocuklarin duzeninide bozdu.Bugun arkadaslarinin evinde partiye katilmak isteyen 3 ogrencim derse gelemiyecegini bildirdi.Zaten Sali yaim gun,carsamba tatildi.Bugun de Cadilar Bayrami resmi tatil degil ama korkuyorum yakinda o da olur.Simdilik kizim 3.5 yasinda ama ilerde eminim o da arkadaslarindan gorup heves edecek ne kadar sacma bulsamda tukurdugumu yalayip goturmek zorunda kalacagim belki de .

    Yani disardan cok eglenceli gozukuyor satilan kostumler,kiyafetler ama ozenti gelenekler yerine yinede ozumuzde kalsak daha iyi olur diyorum.Ne de olsa kimse bizimle 29 ekim,23 Nisan ,19 Mayis ,30 Agustos bayramlarimizi kutlamiyor.Haa gerci yakinda bizde kutlayamayacagiz gibi gozukuyor :(( Umarim yanilirim.

    Sevgilerimle. @muzisyenanne

    www.etilermuzikokulu.com


Happy Hallowen Nedir ?

Kaynak : Murat Kızılca (öteki sinema)

 Her sene 31 Ekim gecesi kutlanan ve artık korku öğelerinin ön planda olduğu bir karnavala dönüşen bu gecede, daha çok çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı dolaşır, ziyaret ettikleri evlerden şeker toplarlar. Halloween’in vazgeçilmez simgelerinden biri de, içi boşaltılıp korkunç bir yüze benzetilerek oyulan ve içerisinde mum yakılan balkabağıdır elbette.

Kökeninin gene 31 Ekim gecesi kutlanan ve pagan geleneklerin uzantısı olan Kelt festivali Samhain’e kadar uzandığı söylenir. Keltler için 1 Kasım tarihi, hem kışın hem de yeni bir yılın başlangıcıdır. “Efsaneye göre, Samhain aslında bu festivallerin oluşumunu sağlayan bir çeşit şeytandır. Kelt’lere göre, 31 Ekim gecesi, yılda bir kere ölüler âlemi ve canlılar arasındaki sınırları oluşturan perde incelmektedir; o gece, Samhain’in gecesidir. Samhain’in uyandırılması için 29, 30 ve 31 Ekim’de üç ayrı kurban verilmesi gerekmektedir. Böylelikle Samnhain yeryüzüne çıkar, buradaki ölüleri diriltir, hayaletleri canlandırır ve bu şekilde kıyamet başlar. Cadılar Bayramında kullanılan tüm ritüeller aslında bu antik çağlarda yaşanıldığı yazan efsanenin dönüştürülmüş halidir. Örneğin; maskeler: Cadılar Bayramı’nda takılan maskeler, efsaneye göre aslında Samhain’in insanları fark edememesi için yani ondan saklanmak için takılmaktaydı; kapıya bırakılan şekerler Samhain’in karnını doyurmak için ve son olarak evlerin önüne konulan balkabağından kafalar ise ona tapınanların evlerini göstermek için kullanılıyordu. Balkabakları, Samhain’in müritlerini tanıması ve onlara zarar vermemesi için bir işaretti. Bir geleneğe göre balkabaklarının içinde mum üç gün boyunca söndürülmezmiş, aksi yapılırsa Samhain o evi alt üst edermiş.”1

Halloween’in kökeni, Hristiyanların her yıl 1 Kasım’da kutladıkları Azizler Günü (All Saints’ Day) ile de ilişkilendirilir. Aynı gün için All Hallows, Hallowmas ya da Hallowtide da denir. Azizler Günü, Hıristiyanlıkta bilinen ve bilinmeyen tüm azizlerin anıldığı kutsal gündür. Halloween’in kelime kökeni için sözlüğe baktığımızda ise şunu görürüz: “1 Kasım için kullanılan All Hallows Day’den hareketle, 31 Ekim gecesi için All-Hallows’-Even (evening) dendiği ve bu kelimenin zamanla Halloween’e dönüştüğü söylenir.”2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder